Alles over eettafels!

Wil je graag een nieuwe eettafel? Welke vorm tafel wil je dan? Wil je graag meer weten over het onderhoud? Of twijfel je om te gaan voor een tafelbank? Dit zijn vragen waar je lang over na kunt denken. Terwijl het antwoord best makkelijk is. Je denkt er zo lang over na, doordat je eethoek het centrum van gezelligheid is in je huis. Het is een pronkstuk, waar je met z'n allen aan kunt eten, borrelen en bijkletsen. We helpen je graag om deze en nog vele andere vragen te beantwoorden. Zodat jij samen met familie of vrienden kunt genieten van de eethoek!

Hoe kies je de juiste vorm tafel?

Wil je graag een nieuwe tafel maar, je weet nog niet zo goed welke vorm? Dan zijn er een aantal vragen die je aan jezelf moet stellen. Heb je een kleine of grote ruimte? Wil je een normaal of verjongd (slank) tafelblad? En hoe wil je graag zitten? We helpen je graag om de ideale keuze te maken. Zodat je volop kan genieten van je tafel!

We beginnen bij de 1e vraag, heb je een kleine of grote ruimte. In een grotere ruimte kan je alle soorten tafels plaatsen, doordat ruimte geen probleem is. In een kleinere ruimte is het handiger om een rechthoekige tafel te kiezen. Deze kan je tegen de muur zetten en mensen kunnen aan de lange en kopse kanten zitten. Of je kunt een tafelbank neerzetten. Zo bespaar je ruimte en kan je met genoeg mensen zitten aan de tafel!

Wil je een normaal of verjongd (slank) tafelblad? Zodra je deze keuze weet, vallen er al direct veel tafels af. Een goed voorbeeld van tafels met een normaal tafelblad zijn de Big Top en de Settanta. Een goed voorbeeld van tafels met een verjongd tafelblad zijn de Giovane en Bellissima. Met een verjongd tafelblad oogt het ruimtelijker.

Hoe wil je graag zitten? Wanneer je iedereen wilt kunnen aankijken tijdens het eten of de borrel, kan je het beste voor een ronde of ovale tafel kiezen. In zo'n tafel zitten geen hoeken, waardoor er geen 'dode hoek' ontstaat. Het toffe aan een vierkante of rechthoekige tafel is dat je gemakkelijk bij een groot gezelschap een tafel eraan kunt schuiven. Ook kan je met zo'n tafel nog is veranderen van plaats. De tafel kan tegen de muur aan maar, ook los in de ruimte.

Bij de vorm hoort ook de juiste maat

Als je eruit bent welke vorm tafel je wilt, is het wel erg handig om te weten hoe groot deze moet zijn. Zodat er voor iedereen plek is aan de tafel. Daarom geven je graag de juiste afmetingen. Met de gekozen vorm en de juiste maten, wordt het steeds makkelijker om te kiezen welke tafel je wilt laten stralen in je interieur!

Ons eigen merk DREAUM heeft prachtige tafels, hiervoor gebruiken wij 3 standaard maten. Dit zijn de maten 160 x 80 cm, 200 x 90 cm en 240 x 100 cm. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende afmetingen. Zodat je kunt zien met hoeveel personen je aan de verschillende formaten kan zitten.

Dutch Design Tables overzicht afmeting DREAUM tafel

De gezellige en knusse ronde tafel. Ook hierbij zijn verschillende maten te verkrijgen, je kan dan denken aan maten vanaf 90 cm tot en met 180 cm. Het is altijd lastig om precies te zeggen met hoeveel mensen je kunt zitten. Dit komt doordat de poot in het midden zit en je hebt wel met z'n alle genoeg beenruimte nodig. Er is wel een gemiddelde van het aantal zitplaatsen per formaat, die we graag met je delen!

Dutch Design Tables overzicht afmeting ronde tafel

Met een vierkante tafel maak je een statement in je interieur. Het leuke aan een vierkante tafel is dat je net als bij een ronde tafel, iedereen kunt aankijken. Zo heb je een stoere tafel met veel gezelligheid! Ook zijn vierkante tafels verkrijgbaar in meerdere afmetingen, waardoor je de perfecte kan kiezen!

Dutch Design Tables overzicht afmeting vierkante tafel

De ovale tafel is helemaal hip. Qua afmetingen lijkt het op een rechthoekige tafel, alleen kan je met een ovale tafel overal plaats nemen doordat er geen hoeken zijn! Een gezellige tafel met veel ruimte, waar we natuurlijk ook een handig overzicht bij hebben. Zo kan je weer het juiste formaat kiezen bij deze leuke hippe tafel!

Dutch Design Tables overzicht afmeting ovale tafel

Verschillende materialen creëren andere looks

Tafels kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Bij ons eigen merk DREAUM werken wij voornamelijk met eikenhout. Eiken kan zowel een luxe als robuuste uitstraling geven aan een tafel. Het staat bekend door de prachtige nerf tekeningen en kleurschakeringen. Een voorbeeld van onze eikenhouten tafels zijn de Elegante en Giro. Notenhout wordt ook gebruikt voor tafels. Notenhout heeft een hele warme kleur en geeft een luxe uitstraling aan je interieur. Het staat bekend om de vlammende nerf en de natuurlijke uitstraling. Teakhout heeft een grovere uitstraling, het heeft meerdere noesten en een grove nerf. Ondanks dat het een grovere uitstraling heeft, voelt het wel zacht aan. Dit komt doordat het van nature vettig is. Een voorbeeld is de tafel Spider, deze is gemaakt van oud teakhout. Verschillende materialen onderstellen creëren ook andere looks, zo staat een stalen onderstel erg stoer en industrieel en een houten onderstel heeft een warmere uitstraling.

De juiste afwerking voor jou

Als je de juiste vorm, formaat en materialen hebt gekozen. Blijft er nog 1 belangrijk deel over voor je tafel, de afwerking. Een afwerking zorgt ervoor dat je tafel beschermd wordt tegen bijvoorbeeld kringen, vetvlekken of krassen. Elke afwerking heeft zo z'n voordelen en nadelen, de keuze wordt voornamelijk gemaakt op wat je zelf het mooiste vindt. Wel vertellen we je graag wat de verschillende afwerkingen kunnen doen voor je tafel.

Een olie afwerking, is zo mooi doordat het natuurlijk aanvoelt en je de tekening in het hout goed blijft zien. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van de tafel. Doordat de olie in je tafel wordt geboend, heb je deze prachtige uitstraling. De olie wordt in de poriën van het hout geboend, waardoor de poriën worden verzadigd. Het handige aan olie, is dat je het zelf makkelijk kunt bijwerken. Als er bijvoorbeeld een vlek op je tafel zit, kan je gemakkelijk met een doek (waar olie op zit) de olie erin boenen. Er zitten ook nadelen aan olie. Dit is bijvoorbeeld dat het sneller slijt dan lak en het heeft geen weerstand tegen uv-straling.

Een lak afwerking is heel sterk en erg slijtvast voor je tafel. Dit komt doordat je eigenlijk een laag op je tafel aanbrengt. Wij gebruiken onze Magic Mix. Dit is een blanke matte lak die de kleur van onbehandeld hout houdt en de optimale bescherming geeft. Magic Mix kan dit bieden doordat het een 2-componenten lak is. Dit houdt in dat het nog sterker is dan normale lak. Ook aan lak zit een nadeel. Lak kan je niet zo makkelijk opnieuw aanbrengen als olie. Je moet dan intensief aan het werk, de tafel moet helemaal geschuurd en opnieuw gelakt worden. Het handige is dat je door deze extra sterke laklaag niet snel doorheen komt!

Onderhoud van een geolied tafelblad

Als je hebt gekozen voor een tafel met een olie afwerking, is het belangrijk dat je vooral in de 1e periode (1e 6 weken) extra voorzichtig moet zijn met vocht, water en hitte. De tafel kan je afnemen met een vochtige doek, zodat deze schoon blijft. Wel is het belangrijk dat er geen water of vocht achterblijft in verband met kringen. Als je de tafel wilt aanpakken voor groot onderhoud, dan hebben wij de perfecte onderhoudsolie voor je. Voordat je deze gaat gebruiken, zorg dat je tafel schoon en droog is. Daarna kan je de onderhoudsolie met een zachte doek in de tafel wrijven. Als dit is gebeurd, ga je er met een droge doek overheen. Je moet altijd onderzetters gebruiken voor hete pannen, mokken glazen en natte voorwerpen. Zolang je dit doet, blijft je tafel helemaal goed.

Onderhoud van een gelakt tafelblad

Als je een tafel hebt gekozen met een lak afwerking, heeft deze al een sterke laag. Maar ook voor deze afwerking zijn er dingen die je kan doen, om je tafel het beste onderhoud te geven. Als je tafel net is gelakt, duurt het 2 weken totdat de lak volledig uitgehard is. In de 1e periode moet je daarom ook voorzichtig zijn. Vermijd zware belasting, hitte en te veel vocht. Als je de tafel schoonmaakt, doe dit met een licht vochtige doek. Als de 2 weken voorbij zijn, kan je de tafel ook schoonmaken met ontvettende middelen (zoals afwasmiddel). Gebruik alleen geen schurende middelen zoals schoonmaakmiddelen of meubelglansmiddelen. Lak is krasvast maar, niet volledig krasbestendig. Daarom is het handig om onderzetters te gebruiken tegen het krassen. Als je dit aanhoudt, is het onderhoud van je tafel optimaal en blijft je tafel erg mooi.

Het extraatje die we meegeven, is onze gouden regel. Deze is belangrijk voor zowel tafels met een olie en lak afwerking. De gouden regel luidt als volgt: laat je tafel niet lang in contact met water. Daarnaast is het handig om je tafel (bij dagelijks gebruik) af te nemen met een licht vochtige doek, zodat je afwerking en tafel als nieuw blijft!

Wat is de perfecte match tussen tafel en vloer?

Vele vragen zich af wat nou de beste match is tussen de tafel en vloer. Ons advies bestaat uit 3 mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken om zo de beste match te krijgen. Zodat je tafel kan stralen op je houten vloer!

Een contrast creëren is de 1e mogelijkheid die we je willen uitleggen. Het betekend simpel gezegd dat er verschil is tussen kleuren (de kleur van je tafel en vloer). Doordat de verschillende kleuren je aandacht trekken, vallen zowel je tafel als vloer lekker op. Als je bijvoorbeeld een tafel hebt, die houten poten heeft (hout op hout). Probeer dan het contrast te maken. Dit contrast kan je op 2 manieren doen. Je kan kiezen voor een ander houtsoort of voor een andere afwerking. Zo wordt het niet 1 geheel en stralen zowel je tafel en vloer.

De 2e en 3e mogelijkheid die we je uitleggen, is om gebruik te maken van een buffer. Een buffer kan je zien als een soort van stootkussen of schokdemper die de kleuren 'breekt'. Er zijn 2 manieren hoe je gebruik kunt maken van de buffer. De eerste manier is om een tafel te nemen met een andere kleur poten, bijvoorbeeld witte of zwarte poten. Zo kan je tafelblad dezelfde kleur hebben als je vloer zonder dat het 1 element wordt. De tweede manier is om gebruik te maken van een vloerkleed. Een vloerkleed 'breekt' de kleuren van de tafel en de vloer. Het handige aan een vloerkleed is dat je tegelijk warme voeten hebt!

Bijpassende comfortabele stoelen

Bij een tafel horen natuurlijk ook stoelen. Het mooiste is als deze bij elkaar maar, ook bij de rest van het interieur passen. Zodat je een geheel creëert. Iedereen heeft zo z'n eigen smaak, wat hij of zij mooi vind. Het belangrijkste aan een stoel is dat het goed zit en een langere tijd mee gaat. Er is een regel van de menselijke maat, om de ideale hoogte te bepalen. Er moet tussen je dijbeen (wanneer je zit) en het tafelblad 20 cm tussen zitten. 

Wanneer kies je een tafelbank?

Een eetkamerbank is een heel praktisch meubel. Maar naast dat het praktisch is, is zo'n tafelbank ook nog is heel hip en gezellig! Nu is de vraag, wanneer ga je voor een tafelbank? Het antwoord is heel simpel, een tafelbank kan altijd. Het geeft namelijk een knusse sfeer en gezelligheid aan je eetkamer. En niet te vergeten dat de tafelbank ook nog is heel handig is, het bespaard ruimte.

Als je losse stoelen hebt aan je eettafel. Dan heb je hiervoor ongeveer een meter nodig, om ze naar achter te kunnen schuiven. Vooral bij kleinere ruimtes is dit niet ideaal. Als je dan gaat voor een tafelbank, neemt deze veel minder ruimte in beslag. Je hebt alleen ruimte nodig om de bank neer te kunnen zetten en dit is ongeveer 50 cm. Zo bespaar je toch wel 50 cm in ruimte, hierdoor lijkt je eetkamer meteen een stuk ruimtelijker. Wat ook tof is aan een tafelbank, is dat het meer rust en sfeer geeft aan je interieur. De rust heeft de tafelbank doordat het 1 geheel is in plaats van een paar losse stoelen. De sfeer heeft de tafelbank doordat je dichter bij elkaar zit op zo'n bank. Je kunt lekker met z'n alle aanschuiven en je zit niet meer zo gescheiden van elkaar op losse stoelen.

De plaatsing van een tafelbank is in elke ruimte anders. In een kleinere ruimte zal je er sneller voor kiezen om de bank tegen een muur te plaatsen. Doordat je dan ruimte bespaard. In een grotere ruimte maakt de plaatsing wat minder uit doordat je de ruimte hebt. Je kan ervoor kiezen om de bank tegen de muur te plaatsen, of juist met de tafel midden in de ruimte. De tafelbank zal sowieso opvallen doordat het zo'n prachtig en handig meubel is!

Gezellige sfeer door de verlichting

Verlichting is erg belangrijk, hiermee kan je namelijk een gezellige sfeer creëren voor jezelf en je omgeving. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit hoog of laag licht en de hoeveelheid lampen. De juiste sfeer is een hele persoonlijke kwestie, waardoor wij niet de ideale plaatsing kunnen geven. Wel willen we je graag een paar tips geven zodat je de perfecte plaatsing kunt bepalen.

Met hoog en laag licht, bedoelen wij de verschillen tussen hoe hoog je lamp hangt vanaf je tafelblad. Bij hoog licht hangt je lamp hoger van je tafelblad af. Doordat er minder licht direct op je tafelblad komt geeft dat een koudere sfeer. Bij laag licht hangt je lamp dichter bij het tafelblad. Doordat de warme kleur van het licht directer op je tafelblad schijnt, geeft dit een warmere sfeer. Wij zeggen altijd dat je onder de lampen door moet kunnen kijken. Anders word je zicht geblokkeerd en kan je elkaar niet gezellig meer aankijken. Om een beeld hiervan te krijgen, zal je de lamp niet lager dan 70 cm vanaf het tafelblad moeten hangen.

De hoeveelheid lampen die je nodig hebt, is bij iedereen verschillend. Dit heeft te maken met welke sfeer je graag wilt maar, ook heeft dit te maken met de lengte van je tafel. Als je een tafel van maximaal 2 meter hebt, zorgt 1 lamp voor genoeg verlichting. Als je een grotere tafel hebt, is het wel zo gezellig als het goed verlicht is. Dit kan je doen door meerdere kleine lampen te gebruiken, een langwerpige lamp of juist een grote lamp. Er is veel mogelijk met verlichting, daardoor is er voor iedereen de juiste sfeer te creëren!

Nog vragen? Wij helpen je graag!

Heb je nog vragen over bepaalde dingen waar je nog geen antwoord op hebt? Dat is geen enkel probleem! Je kan contact met ons opnemen via de mail of via een telefoontje. Of kom langs in onze Utrechtse design studio. Hier kan je gratis voor de deur parkeren. En wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee en een heerlijk chocolaatje. We zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11:00 - 16:00 uur.

 

Credits: Deze lekkere en complete blog is geschreven door Britte Van der Goeij!